Dit jaar loop ik twee dagen in de week stage bij JOGG De Wolden.
JOGG staat voor Jongeren op Gezond Gewicht.
Jongeren op Gezond Gewicht, JOGG, is een lokale aanpak om het percentage overgewicht onder jongeren van 0-19 jaar om te zetten
in een daling. Het is een landelijk initiatief gebaseerd op de succesvolle aanpak EPODE vanuit Frankrijk. De ambitie van JOGG is dat Nederland de gezondste jeugd in Europa heeft. JOGG richt zich op jongeren én hun ouders om deze trend te doorbreken. Het doel is om gezond eten en bewegen voor deze jongeren gemakkelijk en aantrekkelijker te maken. Iedereen in een JOGG gemeente zet zich hiervoor in, van sportclub tot bedrijfsleven. De kracht zit in de gezamenlijke aanpak en het herhalen van dezelfde boodschap.
Website: http://www.jogg.nl/
Stageopdrachten
Ik liep stage met Ilse, Amarins en Sytse. We kregen allen een eigen kern van De Wolden toegewezen, hiervan moesten we een wijkscan en netwerkanalyse maken. Ik had de kern De Wijk. Naar aanleiding van deze wijkscan moesten we allen een plan van aanpak schrijven voor zelfgekozen activiteit die we het tweede half jaar gingen uitvoeren.
In de wijkscan moesten we de demografische gegevens als het aantal inwoners, huishoudens en woningen beschrijven en werden de faciliteiten en het sport- en beweegaanbod in beeld gebracht.
De netwerkanalyse bracht in beeld welke actoren er betrokken zijn bij een initiatief (bij JOGG in dit geval) en welke positie zij daarbij innamen. Hierbij werd onderscheid gemaakt tussen een gebruiker, leverancier, schakel en partner.
Mijn zelfverzonnen activiteit was de Sportstrippenkaart. Met de Sportstrippenkaart kon je bij verschillende sportverenigingen gratis ‘proeven’. Het is voor kinderen soms best lastig om te kiezen op welke sport ze willen. De Sportstrippenkaart is een leuk hulpmiddel om ze hierbij te helpen. De kinderen mogen drie keer mee trainen om te kijken of ze het leuk vinden. Ik heb contact opgenomen met sportverenigingen in De Wijk of ze mee wilden doen. Helaas had ik te weinig respons waardoor mijn project niet door kon gaan.
Ik kreeg een nieuw project: ‘Op Fietse’. ‘Op Fietse’ is een project vanuit DrentheBeweegt waarbij het doel is: een stijging van het aantal kinderen dat op de fiets naar school gaat. Ik moest een plan van aanpak schrijven voor activiteiten die hiervoor georganiseerd konden worden. Helaas kreeg ik na een aantal weken te horen dat het project ‘Op Fietse’ pas startte in schooljaar 2015-2016 vanwege uitstel van de provincie Drenthe. Weer een tegenvaller; ook dit project ging niet door. Uiteindelijk heb ik mijn plan van aanpak met ideeën van activiteiten verder uitgewerkt en heb ik dit overhandigd aan mijn stagebegeleider. De laatste paar weken heb ik kleine opdrachten uitgevoerd: onder andere mijn stagegenootjes geholpen bij hun project, bij het knotshockeytoernooi JOGG gepromoot onder de kinderen en bezig geweest met het organiseren van een activiteit voor de terugkomdag van alle JOGG stageteams.
Conclusie
Uiteindelijk was het een lange stage periode. Na een half jaar was het duidelijk dat dit niet het werkveld is waar ik later wil werken. We zaten wel erg veel op kantoor. Ik hoopte dat ik stage leuker ging vinden doordat we het tweede half jaar meer de praktijk in gingen. Helaas was dit niet het geval. Ik deed de dingen die ik moest doen, maar het is puur omdat het moest. Ik wil alles altijd goed doen, dus de activiteiten voerde ik zo goed mogelijk uit. De sfeer in ons team was heel goed en we willen elkaar bij alles helpen. Dat was mooi om te zien en te ervaren. Ik vind het nog steeds jammer dat mijn kwaliteiten bij deze stage niet volledig tot uiting zijn gekomen en dat ik mijn motivatie niet op honderd procent zat. Ik heb daarentegen wel veel geleerd over wat ik wel, maar vooral wat ik niet wil.
Wat ik wel wil
– Iets met kinderen vind ik leuk
– Mensen (of kinderen) helpen vind ik leuk
– Aansluiten bij datgene wat al goed loopt of waar al voldoende draagvlak voor is
Wat ik niet wil
– De hele dag les / activiteiten geven
– De hele dag op kantoor zitten
– Iets zelf organiseren, zonder dat er veel animo of draagvlak voor is
– Het wiel zelf moeten uitzoeken
– Onderzoek doen
– Activiteiten of evenementen organiseren